Voita tupakanhimo

Kun yrität lopettaa, tupakanhimo saattaa yllättää sinut useassa eri tilanteessa. Monet tarttuvat tupakkaan kun töissä on kiirettä tai ihmissuhteissa on ongelmia. Sitä kuvittelee, että tupakointi tuo helpotusta, kun itse asiassa se vain tilapäisesti voi rauhoittaa tilannetta.

Stressi. Joillain ihmisillä on vaikeaa kertoa tunteistaan, ja kun he eivät osaa sitä tehdä, he stressaantuvat. Tilanne voi johtaa siihen, että he tukahduttavat tunteensa tupakan avulla. Tämän vuoksi juuri häät, hautajaiset ja perhelomat saavat monet tupakoimaan – jopa antavat luvan tupakoida.

Stressi on yleensä suurin syy lipsahtamiseen tai jopa tupakoinnin uudelleen aloittamiseen. Tämän vuoksi tupakoinnin lopettamisen yhteydessä on tärkeää opetella stressin hallintaa.  Koita syvähengittämistä, meditaatiota tai jotain kevyttä liikuntamuotoa.

Muiden tupakointi. Seurustelu tupakoivien ihmisten seurassa tekee voi vaikeuttaa tupakoinnin lopettamista.  Jopa jo se, että näkee jonkun toisen tupakoivan toisella puolella huonetta, voi houkutella sinut tupakoimaan. Tupakan maku ja haju saavat nikotiinireseptorit aivoissasi vaatimaan nautintoa. Vaikka joka puolella on houkutuksia tupakoida, voit selvitä vaaratilanteista varautumalla niihin etukäteen.

Mieti ja kirjaa ylös. Mieti mielessäsi niitä tilanteita, jolloin sinun teki mielesi tupakoida. Mikä sai sinut juuri tuolloin tupakoimaan? Miltä sinusta tuntui ja mitä voisit tulevaisuudessa tehdä näissä tilanteissa tupakoinnin sijaan.

Hävitä kaikki tupakointiin liittyvät asiat. Aivan kuin epäonnistuneen romanssin kanssa, hävitä elämästäsi kaikki, mikä tuo mieleen tupakoinnin. 

Muuta rutiinejasi. Kaikki muutokset tupakointiin liittyen voivat vahvistaa päätöstäsi lopettaa. Joskus riittää vain yhden asian muuttaminen, niin koko yhtälö hajoaa. Ja joka kerta kun korvaat tupakoinnin positiivisemmalla toiminnalla, halu tupakoida vähenee. 

Miten sinä toimit, kun tupakanhimo iskee? Kerro oma tapasi selviytyä ja selättää tupakanhimo Facebookissa, tai laita sopiva kuva Instagramiin #tupakanhimo #lopetamaanantaina